Mads Pedersen heeft in de derde etappe van de BinckBank Tour toegeslagen. De Deense ex-wereldkampioen was na een rit met start en aankomst in Aalter de snelste in een massasprint en snoept de leiderstrui af van Jasper Philipsen.

Na het verbod van de Nederlandse burgemeesters om de BinckBank Tour nog door Nederland te sturen, werd de derde etappe hertekend. De renners stonden donderdag voor een opdracht van 157 kilometer, verdeeld over zeven lokale rondes op het grondgebied van Aalter.

Ondanks de regen kregen we een geanimeerd wedstrijdbegin. Zo ontstond er al snel een kopgroep van vijf renners. De Nederlanders Oscar Riesebeek en Pim Ligthart en de Belg Kenneth Van Rooy staken al na één kilometer het vuur aan de lont, even later kreeg het trio het gezelschap van Jonas Rickaert en Adrien Petit. Ook Belgisch kampioen Dries De Bondt en Mike Teunissen probeerden de oversteek te maken, maar het tweetal werd terug tot de orde geroepen.

In het peloton zorgden de sprintersploegen voor de perfecte controle. De vroege vlucht kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Een dappere Rickaert, die onderweg nog negen bonificatieseconden sprokkelde in de BinckBank Gouden Kilometer, probeerde het in de finale nog met een solo, maar op 2,5 kilometer van de streep werd ook hij definitief ingerekend.

GEVLEUGELDE DEEN

Pascal Ackerman werd perfect gelanceerd voor de sprint, maar net zoals in Ardooie kon de spurtbom van Bora-Hansgrohe het voorbereidende werk niet afronden. In eerste instantie ging leider Jasper Philipsen over de Duitser, maar ook hij werd nog overvleugeld door voormalig wereldkampioen Mads Pedersen.

De Deen wordt dankzij zijn overwinning ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. In het Super 8 Strijdlustklassement neemt Kenneth Van Rooy de leiderstrui over van ploegmaat Milan Menten.