De vierde rit van de BinckBank Tour zal op donderdag 3 september tussen Blankenberge en Ardooie gereden worden. Deze etappe over West-Vlaamse bodem is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Belgisch-Nederlandse UCI WorldTour-rittenkoers.

Zowel Ardooie als Blankenberge hebben een rijke geschiedenis in de enige UCI WorldTour-rittenkoers van de Lage Landen en ook in de komende jaren blijft de BinckBank Tour een vaste gast in beide West-Vlaamse gemeentes. De organisatie van de BinckBank Tour bereikte een overkomst voor 3 jaar met Ardooie als finishstad, met Blankenberge werd een overeenkomst voor 2 jaar als startplaats afgesloten.

"We zijn enorm blij dat we met deze twee gemeentes een langdurige overeenkomst hebben kunnen afsluiten", aldus koersdirecteur Rob Discart van Golazo sports. "Dit biedt continuïteit. De etappe tussen Blankenberge en Ardooie zorgde de laatste jaren telkens voor koers van een hoog niveau, met mooie winnaars. Bovendien kon de BinckBank Tour telkens rekenen op een zee van volk aan de start in Blankenberge en een waar wielerfeest in de straten van Ardooie, waar altijd een bloeiende belangstelling heerst. Ardooie is een schitterend voorbeeld van hoe een lokale organisator erin slaagt verbindend te werken tussen bestuur, bewoners en lokale economie."

Karlos Callens, de burgemeester van Ardooie, vult aan: "Onze doelstelling om via de BinckBank Tour een lift-up van het imago van Ardooie en haar bedrijfsleven te krijgen, blijft succesvol." Ook in Blankenberge is het enthousiasme groot. Burgemeester Daphné Dumery: "Wielrennen is een sport die alle generaties kan bekoren. Dat Blankenberge als familiebadstad opnieuw de startplaats mag zijn, is een fantastisch gegeven. De BinckBank Tour is niet alleen voor toeristen en kijklustigen een belangrijk event, maar ook de eigen inwoners tonen ieder jaar opnieuw een grote belangstelling."

KONINKLIJKE SPRINT IN ARDOOIE

De etappe tussen Blankenberge en Ardooie staat al sinds 2016 onafgebroken op het programma. Met winnaars als Peter Sagan (2x), Jasper Stuyven en Sam Bennett prijken er alleen maar grote namen op de erelijst. Ardooie heeft overigens een stevige reputatie in het peloton als het op massaspurts aankomt... Naast de eerder genoemde namen mochten ook spurtbommen als Tom Boonen, Tyler Farrar, André Greipel, Arnaud Démare en Nacer Bouhanni de zegebloemen ontvangen in Ardooie. In totaal was Ardooie al twaalf keer het decor voor een finish in de BinckBank Tour, daar komen dus al zeker 3 aankomsten bij.

De start van de BinckBank Tour vindt dit jar plaats in het hoge noorden van Nederland. De stad Dokkum, één van de Friese elf steden, zal het toneel zijn van zowel de start als de aankomst van de eerste rit op maandag 31 augustus en van de ploegenpresentatie op zondagavond. De BinckBank Tour eindigt op zondag 6 september.

GESCHIEDENIS ARDOOIE & BLANKENBERGE IN BINCKBANK TOUR:

2008: rit 4: Terneuzen-Ardooie, Tom Boonen wint massasprint
2008: rit 5: Ardooie-Oostende, Carlo Westphal wint massasprint
2009: rit 1: Aalter-Ardooie, Tyler Farrar wint massasprint
2009: rit 2: Ardooie-Brussel, Tyler Farrar wint massasprint
2010: rit 2: Ruchphen-Ardooie, André Greipel wint massasprint
2011: rit 2: Aalter-Ardooie, André Greipel wint massasprint
2012: rit 6: Ardooie-Ardooie, Svein Tuft wint individuele tijdrit
2013: rit 1: Koksijde-Ardooie, Mark Renshaw wint na een late uitval
2013: rit 2: Ardooie-Vorst, Arnaud Démare wint massasprint
2014: rit 4: Koksijde-Ardooie, Nacer Bouhanni wint massasprint
2015: rit 3: Beveren-Ardooie, Tom Boonen wint massasprint
2016: rit 3: Blankenberge-Ardooie, Peter Sagan wint massasprint
2017: rit 3: Blankenberge-Ardooie, Peter Sagan wint massasprint
2018: rit 4: Blankenberge-Ardooie, Jasper Stuyven wint na een late uitval
2019: rit 2: Blankenberge-Ardooie, Sam Bennett wint massasprint