Alvaro Hodeg heeft de vijfde rit in de BinckBank Tour gewonnen. De renner van Deceuninck-Quick Step was in de massaspurt sneller dan Sam Bennett en Edward Theuns en boekt zo de eerste Colombiaanse zege in de Belgische-Nederlandse wielerronde. Tim Wellens behoudt de leiderstrui.

De 191,4 kilometer tussen Riemst en Venray was de langste rit die de renners deze BinckBank Tour moesten rijden. Op papier was het door het vlakke parcours een laatste opportuniteit voor de spurters, maar ook aanvallers waren niet kansloos in de vijfde etappe.Met een stortvloed aan aanvalspogingen en een razend tempo van bij de start als gevolg.

Na veertig kilometer leek een zeskoppige groep met Planckaert en Hofland een vrijgeleide te krijgen, maar toch sloeg het peloton weer in gang en werden ze gegrepen. Na een resem aanvalspogingen konden Sütterlin, Stannard, Riesebeek en Smit dan toch wegraken uit de grote groep. Het viertal kreeg maximaal niet meer dan tweeënhalve minuut voorsprong, want in het peloton zorgden de sprintersploegen ervoor dat de kloof niet onoverbrugbaar werd.

Toen de teams van de snelle mannen in de laatste 50 kilometer hun vizier richtten op de vier koplopers, had hun vluchtpoging geen schijn van kans. Op 4 kilometer van de finish werden ze weer gegrepen.

In de daaropvolgende massaspurt toonde Alvaro Hodeg zich de snelste. De Colombiaan vond op het juiste moment een gaatje en kon de opzettende Sam Bennett, die zijn eerste spurtnederlaag lijdt, afhouden met een halve fietslengte. Edward Theuns legde beslag op de derde plaats. Tim Wellens behoudt zijn leiderstrui en gaat met een voorsprong van vier seconden naar de tijdrit van zaterdag in Den Haag.