Sam Bennett heeft met zijn ritzege in Aalter geschiedenis geschreven in de BinckBank Tour. Nooit scoorde een renner een zuivere hattrick door drie ritzeges op een rij te winnen.

"Ik had weer geluk vandaag", vertelde Bennett na zijn nieuwe ritzege. "In de laatste bocht tikte iemand tegen mijn wiel. Ik wist niet of er iets was gebroken, maar ik panikeerde niet en probeerde zo solide mogelijk te spurten. Ik zag een renner van UAE (Philipsen, red.) op kop en ik ben er dan toch in geslaagd om uit zijn wiel te komen. Op de streep probeerde ik mijn fiets zo lang mogelijk te maken. Maar helemaal zeker van de ritzege was ik niet."

De finishfoto bracht wel zekerheid. Bennett won dankzij zijn ultieme eindjump met een paar centimeters voor Dylan Groenewegen. Net genoeg voor een unieke prestatie. In het verleden wonnen Tom Boonen en Tyler Farrar al eens drie ritten, maar Sam Bennett is de eerste renner ooit die drie ritten op een rij boekt. "Yeah, great. Ik hoorde vanmorgen dat ik iets unieks kon neerzetten. Fantastisch dat ik het doe. Ik ben blij dat ik mijn land trots kan maken en mijn nationale kleuren kan tonen."

Of Bennett morgen in de korte Ardennenrit voor vier op vier kan gaan? "Dat is toch wel zwaar", lacht hij. "Ik ben wel in topvorm en ik ga ook mijn uiterste best doen. Maar er zijn ook andere renners in het team die op dat terrein uit de voeten kunnen. Maar zegt nooit nooit. Ik weet niet of ik de trui kan houden. Bovendien komt er ook nog een tijdrit en een lastige klassieke rit op de slotdag. Uiteindelijk kwam ik ook gewoon om zoveel mogelijk ritten te winnen."