Op maandag 12 augustus gaat de BinckBank Tour 2019 van start en trekt zeven dagen lang door België en Nederland. De enige meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd in de Lage Landen is aan de 15de editie toe en is dé ronde bij uitstek voor de eendagsrenner uit het voorjaar. Die krijgt dit jaar met een spectaculaire Ardennenrit in Houffalize, een snedige tijdrit in Den Haag en de slotrit door de Vlaamse Ardennen weer een boeiend parcours voor de wielen!

Aan het DNA van de BinckBank Tour verandert er weinig: deze ronde blijft de enige waar de klassieke eendagsrenners een gooi naar de eindzege kunnen doen. Dat bewijst de erelijst met klinkende namen als Niki Terpstra, Tim Wellens, Zdenek Stybar, Lars Boom en Tom Dumoulin. Het parcours bevat ook dit jaar alle elementen waar wielerlanden Nederland en België om bekend staan: van vlakke etappes voor de sprinters, over een tijdrit voor de echte hardrijders, tot flink klimwerk in de Ardennen en over de Muur en andere bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen die het klassement zullen vastleggen.

VAN BEVEREN NAAR GERAARDSBERGEN

Met een Grand Départ in Beveren en aankomst enkele kilometers verderop in Hulst, slingert de eerste rit al meteen de hele tijd door het Zeeuwse grensgebied van beide landen, door de Linielandgemeenten en langs o.m. het Verdronken Land van Saeftinghe. Op dinsdag en woensdag volgen twee vlakke etappes in West- en Oost-Vlaanderen, met kansen voor een sterke vlucht of een spannende sprint. De rit in Aalter op woensdag brengt een gepast eerbetoon aan de honderdste verjaardag van oer-Flandrien Briek Schotte met drie maal de passage over de pittige kasseistrook aan Brieks standbeeld in Kanegem.

Op donderdag is Houffalize het toneel van een unieke, samengebalde Ardennenrit: net geen 100 kilometer, bestaande uit drie rondjes met telkens de forse beklimmingen van Bois des Moines en Saint-Roch, de jaarlijkse openingsklim in Luik-Bastenaken-Luik. Ook de rest van de rit is het op geen enkel moment vlak. Een flinke kluif voor het peloton, een heerlijk spektakel voor de wielerfan op een Belgische feestdag. Vrijdag start het peloton in Riemst, maar rijdt dan opnieuw Nederland in met een aankomst in Venray.

's Zaterdags tikt de klok in Den Haag voor de individuele tijdrit over 8,5 kilometer in het hart van de Nederlandse residentie. Met enkele lange stukken rechtdoor is deze race tegen de chrono spek naar de bek van de specialist en de echte hardrijder. Zoals werelduurrecordhouder Victor Campenaerts die hoopt ook hier 55 km/u te kunnen rijden...

De slotrit speelt zich hoofdzakelijk af in de Vlaamse Ardennen. Na de start vanuit Sint-Pieters-Leeuw gaat het via de Berendries, Leberg, Valkenberg en Ten Bosse naar de plaatselijke ronde waar nog vier keer het duo Muur-Bosberg moet beklommen worden. De aankomst ligt zoals de voorbije jaren op de Vesten, aan de voet van de Muur van Geraardsbergen. Daar kennen we de winnaar van de 15e BinckBank Tour!