Op woensdag 14 augustus is Aalter het decor voor de derde etappe van de BinckBank Tour. De Oost-Vlaamse gemeente in het Meetjesland is zowel de start- als aankomstplaats en zal een hele dag in het teken staan van de enige meerdaagse UCI WorldTour-wedstrijd in België.

Aalter is geen onbekende voor de BinckBank Tour. Al vier keer (2009, 2011, 2016 en 2018) ging er een rit van start en in 2012 lag de finish in de straten van Aalter en mocht de snelle Italiaan Giacomo Nizzolo er vieren. Ditmaal worden de inwoners dubbel in de watten gelegd. Het peloton start in de Oost-Vlaamse gemeente én komt er aan. Dankzij de plaatselijke rondes kunnen de wielerliefhebbers het peloton liefst vier keer aan het werk zien. Zo beleven de toeschouwers de koers van heel dichtbij!

"Woensdag 14 augustus 2019 wordt een wielerhoogdag voor de sportieve gemeente Aalter", zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. "Vele grote sportevenementen hebben bij ons hun thuishaven gevonden, maar de wielersport bekoort onze bevolking toch nog altijd het meest. Aalter, sinds 1 januari 2019 gefusioneerd met Knesselare en Ursel en goed voor in totaal 28.915 inwoners, ging dan ook graag in op de vraag van Golazo sports om de rol van start- én aankomstplaats op te nemen. Dat Aalter een echte wielergemeente is, bewijzen de vele wielerwedstrijden die jaarlijks op ons grondgebied georganiseerd worden. De komst van het profpeloton naar Aalter op 14 augustus zal dan ook op massale publieke belangstelling mogen rekenen."

IJZEREN BRIEK

De etappe van Aalter naar Aalter zal heel wat elementen bevatten die een kolfje zijn naar de hand van de flandriens in het BinckBank Tour-peloton. In de plaatselijke rondes liggen drie kasseistroken. In combinatie met de smallere wegen mogen we ons aan een typische Vlaamse koers verwachten, een rit die perfect past in het profiel van de BinckBank Tour. "En we zorgen voor nog een extra vleugje flandriengehalte", verklapt koersdirecteur Rob Discart. "Oerflandrien Briek Schotte werd 100 jaar geleden geboren in Kanegem en daarom lijkt het ons gepast om tijdens de rit van en naar Aalter te passeren langs zijn standbeeld", aldus Discart.